Lumion Support Center

Support for unlicensed users => Post here if you can't find your License Key => Topic started by: Dreamcube017 on December 22, 2011, 07:10:51 am

Title: Alpha channel not working.
Post by: Dreamcube017 on December 22, 2011, 07:10:51 am
Hi guys.

I've been looking around on the forum because I have an object that has a material containing an alpha channel. I read that if you import a png or tga with an alpha channel, Lumion would read the transparancy.

Now maybe this is just something in the paid version, but from what I read, it should work in all of them.

Here's my texture in Photoshop.
(http://content.screencast.com/users/Dreamcube017/folders/Jing/media/95fab5ed-f8a2-4d62-80b8-0f364582c236/road%20image%20in%20Photoshop.png)

And here's that same image applied to my model in Lumion.

(http://content.screencast.com/users/Dreamcube017/folders/Jing/media/6e101a18-4e33-4d4b-a6e4-21da1e4a1044/road%20nontransp.png)

Well that text box didn't work out... but the greenish color is suppose to be semi-transparent. Can Lumion not have that?... that can't be right as glass isn't fully transparent.

Did I do something wrong?

Thanks.
Title: Re: Alpha channel not working.
Post by: Gaieus on December 22, 2011, 10:11:42 am
To my best knowledge (which may not be accurate), Lumion can support 100% transparency or 100% opacity but not "in-between" - i.e. you cannot have semi-transparent (translucent) materials.
Title: Re: Alpha channel not working.
Post by: [email protected] on December 22, 2011, 10:53:05 am
Hi,

Which modeler do you use? If It's Sketch up, well apply your texture in sketch up and you will get it in Lumion!

Gaëtan
Title: Re: Alpha channel not working.
Post by: Morten on December 22, 2011, 12:26:44 pm
Gaieus is right.

Lumion currently only supports 1-bit alpha channels (Black or white). Greyscale tones will be rounded up to 100% white or rounded down to 100% black.
Title: Re: Alpha channel not working.
Post by: Dreamcube017 on December 24, 2011, 09:49:41 am
Ah I see. thanks. Well so much for my transparent roads. Oh well. Thanks for your help.
Title: Re: Alpha channel not working.
Post by: RAD on December 30, 2011, 04:55:32 pm
Why aren't we allowed to have a transparency in materials?

That would be helpful in faking those clouds on the ground among other things.